• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

A DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) egy pán-európai infrastruktúrát biztosít számítógépes módszereket használó bölcsészeti kutatók számára. Támogatja a digitális kutatást és a digitális kutatási módszerek oktatását. Jelenleg több száz kutatót és több tucatnyi intézetet kapcsol össze Európa-szerte.

2017 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a DARIAH európai hálózatának hivatalos partnerévé vált, a két szervezet közti együttműködést pedig a Digitális Bölcsészeti Központ (ELTE.DH) biztosítja.

Tanszékünk több kutatás-fejlesztési együttműködésben is szerepet kap. Az OTP Csoporttal folytatott közös projekt célja egy GPT3-as nyelvmodell létrehozása, amelynek nyelvkorpuszát a Tanszék építi. A munka három területen folyik párhuzamosan, többek között OCR, webaratás, deep learning és egyéb technológiákkal. Célunk a magyar nyelvű internetes weboldalak szövegeinek minél tisztább kinyerése, ehhez magas szintű programozói és nyelvészeti megoldásokra van szükség.

A CLARIN ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure, European Research Infrastructure Consortium) egy pán-európai kutatási infrastruktúra, amelynek célja, hogy nyelvi forrásokat és a természetes nyelvek feldolgozásához szükséges eszközöket biztosítson bölcsészeti- és társadalomtudományi területen kutatók számára. Ezek az eszközök olyan feladatok elvégzésében segíthetnek, mint például szintaktikai- és szemantikai elemzések, beszédfelismerés vagy tulajdonnevek felismerése.

A CLARIN két csoportjával együttműködve, (HunCLARIN és CLARIN-PL) a Digitális Bölcsészeti Központ (ELTE.DH) már elkezdte saját nyelvészeti projekjei fejlesztését.

A CLARIN ERIC és a DARIAH-EU összefogásából született Digitális Bölcsészeti kurzus nyilvántartás bemutatja a különböző digitális bölcsészeti kurzusokat és ösztönzi az azokon való részvételt. Hallgatók, előadók és kutatók kereshetnek az adatbázisban tudományterületek, helyszínek, ECTS kreditek vagy tudományos fokozatok alapján.

Minden országhoz egy nemzeti moderátor van kijelölve, aki biztosítja az adatbázis megbízhatóságát, szerkeszti az adatokat és fenntartja a kapcsolatot az oktatókkal és a hallgatókkal. Magyarország jelenlegi nemzeti moderátora Palkó Gábor, a Digitális Bölcsészeti Központ társelnöke.

Ha bármilyen kérdése vagy problémája van a Digitális Bölcsészeti kurzus nyilvántartással kapcsolatban, akkor kitöltheti a kapcsolatfelvételi űrlapot a nyilvántartás hivatalos honlapján, vagy írhat a digihum@elte.hu e-mail címre.

A CenterNet digitális bölcsészeti központok nemzetközi hálózata, amely azzal a céllal lett kialakítva hogy elősegítse az együttműködést, valamint hogy a központok számára infrastruktúrát nyújtson a kibertérben. Továbbá, a CenterNet segítséget nyújt a digitális bölcsészeti központoknak olyan témákban, amelyek kifejezetten csak ezen a szerteágazó tudományterületen fordulnak elő.

2017 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a DARIAH európai hálózatának hivatalos partnerévé vált, a két szervezet közti együttműködést pedig a Digitális Bölcsészeti Központ (ELTE.DH) biztosítja.

A Michael Culture Association által kialakított hálózat több mint 100 köz- és magánintézményt foglal magába Európa szerte. A szervezet kulcsszerepet játszik az európai kulturális örökség- főleg a digitális kulturális tartalom népszerűsítésében, valamint digitális eszközöket és szolgáltatásokat fejleszt a kulturális intézmények és a nagyközönség számára.

A COST egy EU által finanszírozott program, amely lehetővé teszi kutatók számára, hogy interdiszciplináris kutatási hálózatokat alakítsanak ki Európában és azon kívül. Számos tudományos témában járulnak hozzá konferenciák, képzések, rövid tudományos eszmecserék vagy egyéb tevékenységek megszervezéséhez.

A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális hagyatékát. Célja emellett a közös európai térséghez való tartozás tudatának megerősítése. Az év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

Az Egyesült Királyságban működő szoftvercéget 2000-ben alapították. A cég a W3C szabványoknak megfelelő élvonalbeli eszközöket nyújt XML szoftverfejlesztők számára. Ők a világ vezető XML Data Binding alkalmazás fejlesztői, XML Schema-ból generálva C ++, C #, Java, VB.Net és Visual Basic 6 kódokat.

A közgyűjteményi informatika és a tudásmenedzsment területén két évtizedes tapasztalattal, a Qulto informatikai rendszerei fedezik a könyvtárak, múzeumok, archívumok, kiadók, turisztikai és tudományos intézmények igényeit, mint például az integrált menedzsment rendszerek, a digitális gyűjteménykezelés vagy a tartalomszolgáltatások.  Megoldásaikat moduláris alkatrészekből állítják össze, amelyek a nemzetközi szabványoknak megfelelően kommunikálnak egymással.