• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

A szemeszter utolsó Digitális Műhely/diákkör alkalmán a 3D nyomtatás volt terítéken. Nagy örömmel közöljük a Tanszék kollégájának, Szemigán Dottinak az beszámolóját.

A szemeszter utolsó Digitális Műhely diákkör alkalmán a 3D nyomtatás volt a téma.
Meghívott szakértőnk, Márton Péter áttekintés adott a 3D nyomtatás alapelveiről, a nyomtatók típusairól és a felhasznált anyagokról, és a gyakorlatban is bemutatta, hogyan működik egy FDM nyomtató. Megismerhettük, hogyan és milyen szoftverek segítségével kell a nyomtatáshoz szükséges 3 dimenziós modelleket megtervezni, mire kell odafigyelni a nyomtató paramétereinek a beállítása során, sok érdekességet megtudhattunk a nyomtatáshoz használható anyagokról is.
Márton Péter beszélt a gyantás és az FDM nyomtatás közti különbségekről, ismertette azok működési elvét és kimenetét, majd kitért az SLS es a Jet típusú nyomtatási technológiák sajátosságaira. Az előadást egy beszélgetés követte a 3D nyomtatás valós alkalmazásairól olyan iparágakban, mint az egészségügy, az ékszerkészítés, vagy az autóipar.

És ha már digitális bölcsészet – beszélgettünk arról is, hogyan hasznosítják a múzeumok, restaurációs műhelyek tárgyak reprodukciójára, restaurációjára a 3D scannelés és nyomtatás technológiáit, és persze nem maradhatott említés nélkül mindezek művészeti vonatkozása sem. Megismerésre ajánljuk például Keserue Zsolt Lovasszobor ló nélkül c. szoborparódiáját, ebben az esetben ugyanis a nyomtatás és a „kész” mű szerves egységet alkot.
Külön öröm volt végignézni, ahogyan a műhelyalkalom elején közösen nyomtatásra előkészített aranyos fókabébi lassanként végleges formát ölt a nyomtató belsejében az alkalom végére. A fókabébi látogatási időben megtekinthető a Digitális Bölcsészet Tanszéken, névadás folyamatban!

Most a nyárra a Digitális Műhely egy kis szünetre vonul, folytatjuk a következő félévben!