• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Szeptember 16-án pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Történeti Intézetben működő Digitális Bölcsészet Tanszék megtartotta első tanévnyitóját.

Az ünnepséget Bartus Dávid dékán nyitotta meg. Köszöntőjében kitért arra, hogy létfontosságúnak tartja annak a szemléletnek a megszüntetését, miszerint a bölcsészettudomány öncélú, társadalmi célok elérését sehogyan sem segítő tudomány volna. Elmondta, hogy a tavasszal induló BA minor mellett hamarosan mesterképzés is indul, a távolabbi jövőre pedig teljes képzési struktúra kiépítését tűzte ki célul az alapszaktól egészen doktori fokozatig.

Ezután Palkó Gábor tanszékvezető mondott beszédet a digitális bölcsészeti képzések múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Megköszönte az ELTE BTK Történeti Intézet, a Média és Kommunikáció Tanszék, illetve az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszék együttműködését a képzések lebonyolításában, valamint a Microsoft Magyarország Kft., az OTP Bank, a Monguz Információtechnológiai Kft. és a Forum Hungaricum, a Tanszék szakmai partnereinek a támogatását. Kifejtette, hogy bár oktatási tevékenység már régóta zajlik a Karon, ez az év különleges lesz, mert az országban egyedülálló digitális bölcsészet minor alapképzés mellett két további önálló képzés elindításán is dolgoznak, az adatgazdász szakirányú továbbképzés mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen hamarosan elindítják a digitális bölcsészet mesterképzést is.

Palkó Gábort Szabó Kitti oktatási tanácsadó követte az előadók sorában, a Microsoft Magyarország Kft. képviseletében, aki rámutatott az innováció fontosságára a felsőoktatásban, majd a cég e-learning rendszerének négy alappillérét foglalta össze: a Microsoft Learn felületén elérhető tananyagok, az ingyenes online tréningek, az egyetemek kurzusainak közös fejlesztése (amiben az ELTE-n belül első partnerük a Digitális Bölcsészet Tanszék), illetve a tananyagokhoz kapcsolódó ingyenes vizsgák.

Ezután Schin Lotár Csaba IT fejlesztési szenior menedzser, az OTP munkatársa tartotta meg a The Bank of Knowledge című előadását. Ismertette a tanszék és az OTP közös kutatási-fejlesztési tevékenységét, és elmondta, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően egyfelől világszínvonalú képzési programot tud majd felépíteni a Tanszék, másfelől pedig országos szinten is áttöréseket érhetnek el a mesterséges intelligencia célú korpuszépítés területén.

Az előadások sorát Botzheim János, az ELTE Informatikai Kar nemrég alakult Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője zárta, aki, többek között a negyedik technológiai forradalomról és a mesterséges intelligencia jelenéről is beszélt.

Az esemény állófogadással fejeződött be, amely alatt a résztvevők szabadon megismerkedhettek az ELTE.DH kutatásával: szóba került többek között Az ember tragédiájának számítógéppel rajzolt kapcsolati hálója, Arany János digitálisan feldolgozott kézírása, és a különböző hírportálokon leggyakrabban előforduló szavak gyakorisági mintázata.