• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.
Idén ismét nyolc tudományterületen támogat munkájában egy-egy kiemelkedő fiatalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Nagy öröm számunkra, hogy közéjük került munkatársunk, Indig Balázs is, gratulálunk neki!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2023-ban is pályázatot hirdetett „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés elnyerésére a fiatal kutatók támogatása és a kiemelkedő tudományos teljesítmény díjazása érdekében. Újdonság volt idén, hogy a felhívásban már nem szerepelt az elmúlt 3 évben különdíjként adott nyílt tudományos elismerés: az önállósult „ELTE – Kinyitjuk a tudományt” díjra ezentúl életkori megkötés nélkül minden ELTE-s kutató pályázhat.

„Az ELTE ígéretes kutatója” díjjal az Egyetem olyan kutatási eredményeket ismer el, amelyek a pályázó személyhez köthetők és túlnyomórészt az ELTE-n születtek. Előnyt élveznek a nemzetközi és/vagy nyílt hozzáféréssel megjelenő publikációk. Nem csupán lezárt kutatásokat díjaznak, keresik a jövő szempontjából is ígéretes témákat és irányokat is. A beérkezett anyagokat a Tudományos Tanács, illetve a tudományos rektorhelyettes által felkért további egyetemi szakértő kollégák bírálják el.

2023-ban a Tudományos Tanácshoz összesen 26 pályázat érkezett, ezek közül választották ki a 8 nyertest. A legtöbb pályázatot idén pszichológia és neveléstudomány, nyelv- és irodalom, valamint élettelen természettudomány kategóriában nyújtották be, de a beérkezett anyagok alapján elmondható: egyetemünk fiatal kutatói intenzív és sikeres munkát végeznek minden karon.

Indig Balázs kutatási témája a nyelvi minták adatorientált felismerése és hálózataik karakterizálása. Az elismerés részeként egy kutatását bemutató kisfilmet is készített az ELTE, ami itt tekinthető meg:

 

Az elismeréseket A tudományos kutatás napja az ELTE-n rendezvényen Borhy László rektor és Sziklai Péter tudományos rektorhelyettes, a Tudományos Tanács elnöke adta át az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.