• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Horváth Péter és Szekrényes István tartott előadást a kolozsvári Babeș–Bolyai Egyetemen tartott Digitális Bölcsészeti Műhely elnevezésű workshopján 2024 február 1-én. 

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a BBTE Hungarológia Doktori Iskola és a BBTE Történelem. Civilizáció. Kultúra Doktori Iskolája által szervezett műhely célja, hogy elismert helyi és magyarországi szakemberek segítségével a magyar bölcsész doktori és posztdoktori hallgatók számára rálátást biztosítsanak a digitális bölcsészet friss eljárásaira, elméleti és gyakorlati megoldásaira, korszerű hazai, magyarországi és nemzetközi projektjeire.
A műhely résztvevői doktori és posztdoktori hallgatók humán tudományi szakterületekről (irodalomtudomány, nyelvészet, néprajz, antropológia, történettudomány, filozófia).

A képzést Szekrényes István (Debreceni Tudományegyetem / Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium), Horváth Péter (egyetemi adjunktus – ELTE-DH / Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium) és Mihály Eszter (OSZK, Digitális Bölcsészeti Központ, igazgatóhelyettes) vezették.

Szekrényes István kollégánk gyakorlati demonstráció keretein belül mutatta be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Bölcsészet Tanszékének fejlesztési projektjeiből azokat, a mesterséges intelligenciát igénylő tevékenységeket és eszközöket, amelyek a nyers adatállományokból (legyen szó hang-, videófelvételekről, szkennelt dokumentumokról) további kutatásokra, lekérdezésekre lehetőséget adó, digitális szöveget állítanak elő. Ezeken belül legrészletesebben a kézírás-felismertetéssel (HTR) kapcsolatos és annak eredményeire épülő módszerekre, fejlesztésekre (pl. szemantikus indexelés) fókuszáltakk, de érintették fogjuk a beszédfelismerés speciális kihívásait, magyar nyelvre adaptált eredményeit is.

Őt követően Horváth Péter előadásában az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Bölcsészet Tanszékének kutatási tevékenységét mutatta be, különös hangsúlyt fektetve a magyar nyelvű irodalmi szövegek korpuszalapú vizsgálatával kapcsolatos kutatásokra. Az előadás során a résztvevők az utóbbi évek kutatási eredményein keresztül megismerkedhettek a korpusznyelvészet különböző módszereivel, a poétikai jellemzők automatikus felismertetésében rejlő lehetőségekkel, valamint a tanszéken készült irodalmi korpuszokkal és lekérdező-eszközökkel.

A kiválóan megszervezett rendezvényen érdeklődő közönséggel találkozhattak. Az eseményről készült összefoglalóvideó itt megtekinthető.

A fényképeket készítette: Domokos Boglárka (A „Magyar nyelv és irodalom szak, Kolozsvár” Facebook-oldala)