• contact@elte-dh.hu
  • 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.
Idén is saját programmal készül a Kutatók Éjszakájára az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék!
Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel szeptember 29-én!
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, II. emelet Nagy Laboratórium és 205. előadó.
17:00 🦾 MISI: AZ AI ÁLTAL VEZÉRELT ROBOTKAR RAJZMŰVÉSZ
W. Szabó Péter informatikus, a Tengr.ai mesterséges intelligencia startup a képgeneráló modellt és egy ez alapján rajzoló robotkart mutat be a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás iránt érdeklődőknek.
Misi egy innovatív rendszer, amely a generatív mesterséges intelligenciát az emberi kreativitással ötvözve készíti el stilizált vonalrajzait. Ebben a folyamatban az emberi gondolatok és ötletek fokozatosan, vonalról-vonalra haladva bontakoznak ki és kerülnek papírra.
Misi nem csak egy technológiai bravúr, hanem egy látványos utazás is, ahol az analóg és digitális világok találkoznak. A mesterséges intelligencia itt nem csak adatok és kódok mögött bújik meg, hanem mint valós, kézzelfogható alkotás jelenik meg.
Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretnék megismerni, hogyan képes egy AI rendszer az emberi kreativitást megragadni és megjeleníteni.
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, 2. emelet, „Nagy Laboratórium”
Esemény a Kutatók Éjszakája platformján:
https://app.kutatokejszakaja.hu/…/misi-az-ai-altal…
18:30 🆎 BETŰK ÉS BITEK, AVAGY MI FÁN TEREM A NYELVTECHNOLÓGIA?
és
METAADATOKKAL RAJZOLT TÖRTÉNETEK A WEBRŐL
Betűk és bitek, avagy mi fán terem a nyelvtechnológia?
Meg lehet tanítani egy számítógépet magyarul? Erre keres választ a nyelvtechnológia!
A program során bemutatjuk a legfontosabb magyar nyelvi számítógépes elemző eszközöket: mit tudnak, hogy működnek, hogy kezelik a kétértelműségeket. A nyelvi elemzéssel ellátott korpuszok segítségével olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például hogy mit szoktunk leggyakrabban keverni, illetve mit kavarni. Emellett fény derül arra is, hogy ki az ügyesebb a szókitalálós játékban: az ember vagy a számítógép?
Az előadókról:
Indig Balázs nyelvtechnológiával, informatikával foglalkozik, az e-magyar nevű digitális nyelvfeldolgozó rendszer fő fejlesztője. Kutatási területe a magyar nyelv alapvető nyelvtechnológiai feladatainak nyelvészetközpontú megoldása és a nyelvi minták felismerése és keresése nagy szövegkorpuszokon.
Dömötör Andrea számítógépes nyelvész, a DH-Lab számítógépes nyelvfeldolgozással (NLP) kapcsolatos alprojektjeinek vezetője.
Metaadatokkal rajzolt történetek a webről
Visszautazhatunk a 2000 előtti webes világba? Ki őrzi meg a weben keletkezett forrásokat és mi takarítható be egyáltalán ebből a bő termésből? Lehetnek árulkodóak a hírmédiumok hashtagelési szokásai, sporthírei, jellemző topikjai? A résztvevők a Digitális Bölcsészet Tanszék hírarchívuma és a feltáráshoz fejlesztett online eszközök segítségével tesztelhetik, hogy milyen kutatói kérdések fogalmazhatóak meg egy ngram-viewerrel, vajon saját intuícióiknak megfelelő, vagy éppen nem várt trendek rajzolódnak-e ki.
Az előadókról:
Nagy Mihály: PhD hallgató, fő kutatási területe a szövegbányászat alkalmazása történettudományi kutatási módszertanként .
Sárközi-Lindner Zsófia: Digitális bölcsész, doktorandusz, fő kutatási területe az archivált web történeti forrásként való megőrzésének, feldolgozásának, feltárásának kérdései.
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, 2. emelet, „Nagy Laboratórium”
Esemény a Kutatók Éjszakája platformján:
https://app.kutatokejszakaja.hu/…/betuk-es-bitek-avagy…
20:00 🧠 EGY KÉP TÖBBET MOND EZER PROMPTNÁL? VITA A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TÁRSADALMI SZEREPÉRŐL
Az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszéke egy technoszkeptikus és egy technooptimista informatikust ültet le egymással vitázni az AI hatásairól.
Napjaink egyik legégetőbb kérdése, hogy a Mesterséges Intelligencia egyre nagyobb térnyerése hogyan befolyásolja majd a mindennapi életünket. El fogja venni a gép a munkánkat, vagy nem lehet az embert helyettesíteni? Ez csak egy átmeneti hóbort, vagy új ipari forradalom? Hogyan tanul a gép és miben jobb az ember? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről fognak álláspontok összeütközni az ELTE DH által szervezett vitán.
A beszélgetés résztvevői W. Szabó Péter informatikus, mesterséges intelligencia kutató, a Tengr.ai alapítója; Indig Balázs nyelvtechnológiával, informatikával foglalkozik, az e-magyar nevű digitális nyelvfeldolgozó rendszer fő fejlesztője; és Gyöngyössy Natabara Máté, az ELTE IK, Mesterséges Intelligencia Tanszék oktatója és PhD hallgatója. A beszélgetést moderálja Palkó Gábor tanszékvezető (ELTE BTK, Digitális Bölcsészet Tanszék) beszélgetnek a generatív AI-ról, gépi tanulásról.
Kevés helyen találkozik egymással a technooptimista és technoszkeptikus szemlélet, fontos, hogy mindkét nézőponttal találkozzanak az emberek – erre kínál lehetőséget a Kutatók Éjszakáján az ELTE DH.
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, 2. emelet, 252-es nagyelőadó
Esemény a Kutatók Éjszakája platformján:
https://app.kutatokejszakaja.hu/…/egy-kep-tobbet-mond…