Elérhető kurzusok

Please find course descriptions in English here

Adatvizualizáció (ENG)

Tárgyfelelős neve: Palkó Gábor, PhD. habil
Konzultációs asszisztens: Timári Mária (Digitális Bölcsészet Központ)

Az oktatás célja:

E kurzus azt tanítja meg, hogyan jeleníti meg a számítógép az információt különböző grafikák segítségével, s az ember hogyan dolgozza föl ezeket, továbbá megtanít különböző adatvizualizációk létrehozására is. A két beadandó projektfeladat elvégzésével a hallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat.

Az oktatás tartalma:
A kurzus áttekinti az adatformákat, ideértve a kvantitatív és nem kvantitatív adatokat is, illetve bemutatja, hogyan érdemes ezeket úgy elrendezni, hogy a befogadó minél átláthatóbb és könnyebben értelmezhető legyen. Ezt követően megismerhetjük egy vizualizáció megtervezésének lépéseit és elemeit.
A teljesítéshez nincs szükség előzetes programozási ismeretekre, ugyanakkor részét képezi a kurzusnak két programozási feladat is, ezeket azonban a tananyag elsajátítása után a felkínált eszközök segítségével meg lehet oldani.

A számonkérés és értékelés rendszere:
A Coursera oldalán található kurzus elvégzése a videók figyelmes végighallgatásával, végignézésével, valamint a kapcsolódó anyagok elolvasásával kezdődik. Ajánlott akár jegyzeteket is készíteni, mivel a számonkérést nem a kurzus egyes részei közötti tesztek megoldása jelenti majd (ezek nem kötelezőek, csupán lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak a gyakorlásra), hanem a kurzus elvégzése után sorra kerülő online zárthelyi dolgozat.
Ezenkívül a teljesítés feltétele két projektfeladat is (numerikus és nem numerikus adatok vizualizációja), melyek során a hallgatók a gyakorlatban is alkalmazhatják a tanultakat. Ezekről bővebb információ a kurzus oldalán található.
A Microsoft Teams alkalmazásán keresztül hetente egyszer sor kerül a kurzus anyagával vagy a beadandó feladatokkal kapcsolatban felmerülő kérdések megbeszélésére.

Irodalom:
Tamara Munzner, Visualization Analysis and Design, CRC Press, 2014.
Colin Ware, Information Visualization Analysis for Design (3rd Edition), Elsevier, 2013.

Creating a Digital Cultural Heritage Community (ENG)
Szövegkódolás és a Text Encoding Initiative (ENG, HUN, ESP, FR)
Digitális ismeretek (HUN)

A felsorolt kurzusok közül csak egyet kell elvégezni. A jelentkezéshez kérjük kattintson ide