Elérhető kurzusok

Please find course descriptions in English here

Szövegkódolás és a Text Encoding Initiative (ENG, HUN, ESP, FR)

Tárgyfelelős neve: Palkó Gábor, PhD. habil
Konzultációs asszisztensek:
Bajzát Tímea, Vida Bence
Időpont: 2020. november 9–29.


Az oktatás célja:

A kurzus célja, hogy betekintést nyújtson az irodalom és a digitális bölcsészettudományok szövegeinek alapvető tárolási és feldolgozási formátumába: a TEI XML-be. A program úgy lett összeállítva, hogy az egyaránt alkalmas legyen kezdő, illetve már valamivel tapasztaltabb hallgatók számára is.

Az oktatás tartalma:
A kurzus első, elméleti moduljában a jelölőnyelvek történetével és használatával ismerkedhetnek meg a hallgatók. Ezt követően az XML (eXtensible Markup Language) formátum használata, illetve a DTD (Document Type Definition) alapjai kerülnek elsajátításra. Végül az utolsó modul bővebb betekintést és gyakorlatot nyújt a TEI (Text Encoding Initiative) kódolás sajátosságaiba és szabályrendszerébe.

A kurzus elvégzése után a hallgatók képesek lesznek a digitális bölcsészettudományok fő szövegtárolási eszközének a használatára, így lehetőségük lehet bekapcsolódni olyan gyakorlati munkákba, mint a digitális filológia vagy a szövegkiadások.

A számonkérés és értékelés rendszere:
Az értékelés a program közben elkészítendő kisebb feladatok és egy végső önálló munka alapján történik. A Microsoft Teams alkalmazásán keresztül hetente egyszer sor kerül a kurzus anyagával vagy a beadandó feladatokkal kapcsolatban felmerülő kérdések megbeszélésére.

Irodalom:
Burnard, Lou, What is the Text Encoding Initiative? How to add intelligent markup to digital resources, Marseille, 2014.

Hockey, Susan M. Electronic Texts in the Humanities: Principles and Practice, Oxford; New York: Oxford University Press, 2000.
Kirschenbaum, Matthew G. Mechanisms: New Media and the Forensic Imagination, Cambridge Mass: MIT Press, 2007.
Renear, Allen, Text Encoding, in: A Companion to Digital Humanities, ed. Susan Schreibman, Ray Siemens, John Unsworth. Oxford: Blackwell, 2004.
Scholen, David and Scholen, Sandra, Beyond Gutenberg: Transcending the Document Paradigm in Digital Humanities, in: Digital Humanities Quarterly, Vol. 8 No. 4. 2014.

Adatvizualizáció (ENG)
Creating a Digital Cultural Heritage Community (ENG)
Digitális ismeretek (HUN)

A felsorolt kurzusok közül csak egyet kell elvégezni. A jelentkezéshez kérjük kattintson ide